WARSZTATY i SZKOLENIA
NAUCZĘ CIĘ WYPIEKAĆ ZDROWY I SMACZNY CHLEB NA ZAKWASIE,
JAK Z NAJLEPSZEJ RZEMIEŚLNICZEJ PIEKARNI
NAUCZĘ CIĘ WYPIEKAĆ ZDROWY I SMACZNY CHLEB NA ZAKWASIE,
JAK Z NAJLEPSZEJ RZEMIEŚLNICZEJ PIEKARNI
Chcesz piec chleb jak prawdziwy rzemieślnik? Na tym szkoleniu nauczysz się różnych technik pieczenia, od tradycyjnych po nowoczesne. Odkryjesz sekrety fermentacji mąki i stworzysz własne, niepowtarzalne receptury.
Wypieczesz chleby na zakwasach owocowych, z dodatkiem pradawnych odmian zbóż, płatkami kwiatów i fermentowanymi owsiankami.
"Dzikie Chleby" to nie tylko kurs, to inwestycja w Twoje umiejętności kulinarne i zdrowie. Połączymy pasję do pieczenia z miłością do natury, tworząc niezapomniane chlebowe doświadczenie.
Podczas szkolenia 'Dzikie Chleby' stworzymy wyjątkową społeczność pasjonatów pieczenia, gdzie będziesz mógł dzielić się swoją wiedzą, czerpać inspirację od innych i nawiązać nowe, wartościowe znajomości."
W programie szkolenia:
1. Chleb rzemieślniczy
Chleb pszenny na zakwasie miodowym, ze świeżo mieloną mąką i kiełkowanymi ziarnami żyta.
2. Dzika Szarlotka
Chleb pszenny na fermencie jabłkowo-cynamonowym, z tartym jabłkiem i fermentowaną owsianką.
3. Pomarańczowy Shokupan
Japoński chleb mleczny na zakwasie pszennym z fermentacji cytrusów, z dodatkiem fermentu pomarańczowego i pasty z zaparzanej mąki pszennej.
4. Chleb marmurkowy - piwo z kawą
Chleb mieszany, dwukolorowy, na dwóch zakwasach pszennych: delikatnym jasnym i intensywnym czekoladowym, z dodatkiem ciemnego piwa, kawy i czekolady.
5. Żulik na zakwasie
Aromatyczny, słodki, ciemny chleb na Lievito Madre (sztywnym zakwasie pszennym), z kawą zbożową, powidłami, melasą i suszonymi śliwkami
6. Focaccia na fermentowanych jabłkach
Włoskie pieczywo w wersji dzikiej - na zakwasie z fermentowanych jabłek.
7. Dzikie Pola
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie ze świeżo mielonej krzycy, z zaparzaną mąką żytnią, mielonymi płatkami kwiatów i ziarnami.
Miejsce: Szkoła Kulinarna ASHANTI | ul.Sienkiewicza 82/84 | 90-318 Łódź
Czas: 2 dni (2x8h)
Poziom: dla średniozaawansowanych
Tematem warsztatów jest wypiek domowego, pszenno-żytniego chleba na zakwasie z dodatkiem świeżo mielonej pszenicy i żyta, słodu, miodu i prażonych ziaren.
W części teoretycznej porozmawiamy o mące, glutenie, zakwasie i o tym, dlaczego fermentacja jest tak dobra dla naszego organizmu. Po skończonych warsztatach, każdy uczestnik otrzymuje skrypt z przepisami i omawianą częścią teoretyczną, oraz zabierze ze sobą własnoręcznie upieczony chlebek wraz z porcją zakwasu i instrukcją jego karmienia.
Teoria:
O zakwasie: czym jest i jak go hodować, zalety pieczenia na zakwasie i do czego wykorzystać resztki zużytego zakwasu.
Mąka: rodzaje i typy mąk do wypieku chleba.
Świeżo mielone ziarno: dlaczego warto samemu mielić mąkę na chleb.
Dodatki do chleba: jak wzbogacić jego smak i przedłużyć trwałość.
Literatura piekarska - co warto czytać, żeby wzbogacić swoją wiedzę.
W części praktycznej:
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z dodatkiem świeżej mąki razowej, słodu, miodu i ziaren.
Miejsce: Szkoła Kulinarna ASHANTI | ul.Sienkiewicza 82/84 | 90-318 Łódź
Czas: ok. 5h
Poziom: dla początkujących
Ocena: ★★★★★
Niezwykłe chleby w których widać ogrom pasji i wiedzy, każdy rodzaj jest intrygujący i kuszący. Smak przenosi mnie każdorazowo do czasów błogiego dzieciństwa a dźwięk krojenia bochenka na filmach przyprawia o zawrót głowy i klasyczny ślinotok
~ Ewa
Ocena: ★★★★★
Absolutnie wspaniałe miejsce, cudowni ludzie, zapaleńcy i pasjonaci i tacy powinni nas otaczać. Warsztaty z domowego chleba na zakwasie gorąco polecam dla każdego kto che rozpocząć swoją drogę z pieczeniem zdrowego chleba i dla tych, co chcieliby usystematyzować wiedzę - praktycznie! ❤
~ Magdalena
Ocena: ★★★★★
Warsztaty z wypieku domowego chleba były niezwykle interesujące. Duża dawka praktycznej wiedzy pozwoliła lepiej zrozumieć cały proces wypieku chleba oraz sposób prowadzenia zakwasu. Całe warsztaty przebiegły w bardzo miłej i luźnej atmosferze. Polecam i czekam na więcej 😊🙏🏼
~ Patrycja
Ocena: ★★★★★
Szczerze polecam te warsztaty, natknęłam się na nie przez przypadek (Google), ale okazały się dla mnie naprawdę cennym doświadczeniem. Instruktor prezentuje swoją wiedzę w przejrzysty, ciekawy sposób, czuje się głęboką pasję do pieczenia chleba. Kurs świetnie nadaje się dla początkujących piekarzy, jednak nauczą się bardzo wiele z niego również ci, którzy jak ja pieką chleb już od dłuższego czasu, tylko być może nie zatrzymywali się dotąd nad szczegółami tej sztuki. Jeśli kochasz chleb, to kurs dla Ciebie!
~ Aleksandra
ZOBACZ > WIĘCEJ OPINII < NA FACEBOOKU